ABC-blog – De A van Apple

Mijn liefde voor Apple begon op het Grafisch Lyceum in Eindhoven (GLE). Ik startte de opleiding in 1997 en ik gebruikte een thuiscomputer (Windows) alleen voor spelletjes als patience en hartenjagen. Af en toe met Paint wat dingen uitproberen en dat was het dan wel. Internet bestond nog niet echt voor particulieren. Ik vond computers maar eng.

Stukje geschiedenis

Sinds 1985 is het populair voor grafisch ontwerpers om te werken op Apple machines en hierdoor werden de andere productiebedrijven (lithografen, drukkerijen) ook ‘gedwongen’ om met Apple te werken. De computers hebben een goede grafische kaart en een snel werkgeheugen (RAM) wat fijn is bij het werken met beeldbewerkingsprogramma’s omdat deze veel geheugen vragen. Het design van de computer is voor vele ook een reden om over te stappen op een Mac.

De iMac

Op het GLE maakte ik kennis met Apple computers maar ik maakte het liefst mijn ontwerpen handmatig, daar was ik beter en sneller in dan het maken van een ontwerp op de computer. In 1998 zijn de eerste iMacs, olv Steve Jobs, gelanceerd. Ik weet nog dat op school alle ‘oude’ computers vervangen werden door de kleurige bolletjes. In mijn derde jaar (stagejaar) leerde ik pas echt werken met de Apple computer. Ik leerde steeds beter werken met shortcuts (sneltoetsen) voor de programma’s zoals Adobe Illustrator en Quark Xpress. Het ontwerpen op een computer ging me ook steeds beter af. In het vierde jaar kocht ik een eigen indigokleurige iMac DV (tweede serie) zodat ik ook thuis ermee kon werken. Spannend want ik moest ook de software installeren. Dat blauwe bolletje heb ik nog steeds! Ik hoop dat ie nog eens vintage wordt ;-).

afbeelding van newsweek.com

Zonder Apple, no way!

Sindsdien kan ik niet meer zonder Apple producten om me heen. Ik heb nog wel eens een Windows laptop gehad maar daar kwam al vrij snel ‘gedoe’ mee (slechte batterij).

Waarom Apple?

Ja, het is een duur merk, maar de producten zijn erg betrouwbaar en ze gaan jaren mee! Het zijn stabiele machines, gebruiksvriendelijk en ook goed te repareren. Zo heb ik laatst mijn iPhone 6 weggebracht ter reparatie van de trage batterij. De batterij werd vervangen (kosten rond de €30,-) en de telefoon is weer als vanouds. Ook mijn iMac uit 2011 heb ik laatst voorzien van een nieuwe SSD-schijf, wat ‘m veel sneller weer maakt. Ook het samenwerken (met bijv. iCloud) van de verschillende devices is voor mij een grote pre.

Gadgets

Mijn laatste nieuwe gadget is de iPencil. Deze ‘pen’ werkt samen met de iPad Pro. Je kan dus tekenen en schrijven met de digitale pen op de iPad. Voor mij een superleuke toevoeging als handwriter. De app ProCreate is een leuke app met verschillende ‘tekenmaterialen en brushes’ en  mijn handgetekende illustratie is meteen digitaal. Ook heb ik in 2017 een mini-workshop handlettering gegeven met de iPad en de pen. De iPad kon ik namelijk verbinden met een tv waarop je meteen zag wat ik deed.

Ja, Apple is voor mij favoriet. Heb jij Apple producten of ga je liever voor Windows of heb je helemaal niets met computers?

Op dit filmpje is de opbouw van een illustratie te zien, en maakte ik met de Apple Pencil, iPad en ProCreate.